Hypes en Trends

Heb ik wel eens aan een trend meegedaan?

Ik heb zelf meegedaan aan de trends zoals piercings, broeken met scheuren dragen. Ik deed ook mee aan rages zoals Pokemon Go.

Wat is een hype?

Een hype is iets nieuws dat tijdelijk heel veel aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in de werkelijkheid is. 

Wat is een trend?

Een trend is iets dat voor een langere periode aandacht krijgt en een bepaalde richting beweegt. Een trend kan naar verschillende onderwerpen verwijzen. 

Wanneer is iets een trend en wie bepaalt dat?

Als iets nieuw is, is het niet altijd een trend. Een trend is het gevolg van een verandering in de kijk op het oude en wat er al bestond. Een trend neemt de plaats in van iets wat er nog niet was. 

Je spreekt pas van een trend als er een bepaalde benadering, opvatting zoveel kracht en invloed krijgt dat het in staat is om krachtvelden zoals cultuur, traditie, gewoonte, gemakzucht uit te schakelen of af te zwakken.

Wat is de grootste trend op dit moment?

Een grote trend op dit moment zijn VR-brillen. 

JAREN 40

MODE

Oude maatpakken van mannen werden omgenaaid tot pakjes voor vrouwen. 

TECHNIEK

Tussen 1940 en 1945 wordt de wereld verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst worden er in een oorlog op grot schaal vliegtuigen en tanks ingezet. 

MUZIEK

Rhythm and blues is een muziekgenre met invloeden uit jazz, gospel en blues dat ontstond in de Afro-Amerikaanse cultuur in de jaren '40. In bredere zin wordt de term rhythm and blues ook wel gebruikt als benaming voor Afro-Amerikaanse popmuziek in het algemeen. 

KAPSELS

In de jaren 40 was vooral lang haar bij vrouwen populair. Hollywoodsterren droegen hun haar los, maar voor de gewone vrouwen was dat niet zo handig. In de Tweede Wereldoorlog namen vrouwen veel taken over van de mannen, en dan was los, lang haar niet zo praktisch. Veel vrouwen droegen daarom hun haar in een snood: een modieus haarnetje.

JAREN 50

MODE

Aan het eind van de jaren ‘50 ontwierp modeontwerper Balenciaga een jurk die praktisch het tegenovergestelde was van het zandlopermodel. De jurk had veel weg van een zak, en werd daarom ook wel ‘Sack dress’ genoemd. Yves-Saint-Laurent introduceerde in 1958 de ‘Trapez dress’. Deze jurk had iets meer vorm dan de ‘Sack dress’, maar was nog altijd sterk op comfort en bewegingsvrijheid gericht. Deze jurkenstijl ontwikkelde zich in de jaren ‘60 door tot de ‘Babydoll’ stijl.

PREPPIES

Preppies waren jonge mannen en jongens die een nette en verzorgde dresscode aanhielden. Populaire kledingstukken voor preppies waren een nette pantalon en colbert, al dan niet voorzien van een pochet. Ook droegen ze vaak lakschoenen en hadden ze hun haar in een nette scheiding naar achter gekamd. De belangrijkste accessoires voor een preppie waren een nette gestreepte stropdas en duur horloge.

INTERIEUR

Het interieur van de jaren 50 bestaat uit ronde tafels, wandmotieven, tapijten, lampen als lichtbollen, Servies met een uitgesproken print. Teakhouten wandmeubels en tafels en plastic meubilair. 

ROCK 'N ROLL

Rock 'n roll was een ongekend populaire stijl die werd geïntroduceerd door de eerste echte popartiesten zoals Elvis Presley en Buddy Holly. Meiden droegen felgekleurde cirkelrokken en truien, jongens droegen jasjes van hun sportteam of leren jasjes. 

JAREN 70

BELL-BOTTOMS

Wanneer er geen rok of jurk werd gedragen, kozen de meeste vrouwen voor een lange (versleten) spijkerbroek met vanaf de knie wijd uitvallende pijpen. Dit type spijkerbroek werd ook wel de “bell-bottom” genoemd.

THAT 70 SHOW

That '70s Show is een Amerikaanse televisieserie over een groep tieners aan het einde van de jaren zeventig In de Verenigde Staten werd de eerste aflevering op 23 augustus 1998 uitgezonden en de laatste aflevering op 18 mei 2006. Hiermee is het de sitcom van televisiezender Fox die het seizoen 1998/1999 heeft overleefd. Met precies 200 afleveringen en acht seizoenen was het ook de op drie na langste sitcom van Fox, na The Simpsons, King of The Hill en Married.... with the Children.  De serie wordt in Nederland uitgezonden op Comedy Central en RTL 5. De serie werd eerder al uitgezonden door Yorin. In Vlaanderen zendt Q2 de reeks uit. Alle acht seizoenen verschenen in Nederland op dvd

HOLLANDSE POT

In de jaren 70 bestond ons dagelijkse eten uit de gewone Hollandse pot: aardappelen, vlees en groente. Al dan niet gestampt of geprakt. Heel voorzichtig  kwam dit decennium de buitenlandse keuken ons huis binnen. We aten Italiaans (elleboogjesmacaroni met tomatenpuree en smac), Frans (uiensoep met kaas), Chinees (nasi goreng) en zelfs een beetje Mexicaans (Chili con carne).

MUZIEK

In de jaren zeventig is veel vernieuwde muziek gemaakt. Veel van deze nummers worden nu nog steeds regelmatig gedraaid op radio en tv of in films. Bands als Queen, Boney M, Roxy Music en Abba waren bekend in de jaren zeventig.

JAREN 90

GEKLEURD HAAR

In de 90's doopten we ons haar in de meest gekke kleuren. Doen we nog steeds, maar tegenwoordig is het gelukkig een stuk minder chemisch en subtieler. Deze trends staan ons dit jaar nog te wachten op kleurgebied.

DICHTSLAANDE ARMBAND

Deze armbanden hield je niet langer dan een minuut om: je moest er altijd weer mee spelen. En hoe vaak je er ook mee speelde, het was altijd weer gillen als je vriendin er eentje bij jou omdeed.

MUZIEK

Begin jaren negentig waren de up-tempo nummers met name populair vanwege het feit dat je daar je Hip Hop danskunsten goed op kon vertonen. Goed kunnen Hiphoppen was eigenlijk wel een vereiste in die tijd. Al snel echter verschoof de interesse van het grote publiek naar de Hip House en Newbeat en zou snel daarna al richting de House muziek gaan. De Hip Hop cultuur bracht ook een bepaalde klederdracht met zich mee, die je nog een beetje kunt herkennen als je herhalingen van de serie "The Fresh Prince of Bel Air" kijkt. Broeken met wijde pijpen en fel gekleurde overhemden en basketball kleding afgemaakt met gouden sieraden was het devies.

ALCOHOL

In 1997 bracht Bacardi de breezer op de markt. Door de vele suikers had je amper door dat je toch nog 5% alcohol zat weg te drinken. Het drankje had een hip imago en was door zijn zoete smaak erg toegankelijk voor beginnende drinkers. De hoge prijs maakte het daarnaast tot een statussymbool. Rond de eeuwwisseling was Breezer zo populair dat er zelfs een nieuwe term ontstond: de breezercultuur. Deze stond voor een generatie die niet met drank om wist te gaan. Dubieuze afgeleiden hiervan waren de breezersex en het breezersletje.